multiselect shift on p:datatable

Components, Ajax Framework, Utilities and More.
wilsonph
Posts: 1
Joined: 30 May 2011, 10:43

30 May 2011, 10:47

since Version 2.2 the multiple selection of Rows with shift does not work any more.

I tried the 3.0-M2 Version an this issue is still not working.

Will this be fixed in future, or does a workaround exists to catch shift and ctrl keys when clicking a row in p:datatable

User avatar
optimus.prime
Prime
Posts: 17328
Joined: 05 Jan 2009, 00:21
Location: Cybertron
Contact:

30 May 2011, 10:48

No plans to add key support to datatable selection.

mitnpatel
Posts: 23
Joined: 05 Mar 2011, 04:47
Location: San Jose

01 Jul 2011, 20:07

Do you suggest any work around this issue ?

I have started topic related with this issue

http://primefaces.prime.com.tr/forum/vi ... hp?t=13190

Thanks.
Primeface 3.2 | Tomcat 7.0.21 | MyFaces 2.1.5 | Eclipse 3.7 | CentOs 5.6

jakorsme
Posts: 58
Joined: 10 Dec 2010, 02:43

08 Jul 2011, 04:44

I am absolutely astounded by your decision to not support keyboard based modifiers for multiple row selection.

Who would have guessed that you wouldn't support, what has become the defacto standard for many many years for multiple row selection.

Your promotion of using checkboxes or radio buttons on each row to support selection takes one back to the dark ages of html.

We were finalizing our plans to move our commercial application from IceFaces to PrimeFaces.

Now, this is an absolute deal-killer.

I don't know what else to say - this was a bad decision for PrimeFaces - trouble is, most won't realize this fundamental capability is missing, until it's too late and they're in the middle of a Primefaces project about to create costly headaches.

Disappointed in PrimeFaces,
John
Primefaces: 4.0
Primefaces-extensions: 1.1.0
JSF: 2.2

Glassfish 4
Netbeans 7.3

User avatar
optimus.prime
Prime
Posts: 17328
Joined: 05 Jan 2009, 00:21
Location: Cybertron
Contact:

08 Jul 2011, 08:38

If you need this feature that much, you can subscribe to enterprise support and sponsor the development, also it depends on how many user votes this feature request gets.

We are not promoting other selection ways, we just provide them, you can choose which one to go with, key support is not vital for me. Our users never asked for it in our PrimeFaces powered apps.

I don't understand why you are disappointed just because of this optional feature.

kukeltje
Expert Member
Posts: 8400
Joined: 17 Jun 2010, 13:34
Location: Netherlands

08 Jul 2011, 10:23

I agree with optimus. Prime Teknoloji develops and provide things you get for FREE. That is not always sufficient and sometimes if there are reasons to develop new stuff, existing things can be dropped. Personally, I like multiselect shift to, but would NEVER, EVER complain in a way you do. If it is realy that important, pay a few thousand euro and get it implemented via enterprise support.

Cheers,

Ronald
Ronald van Kuijk
______________________________
PrimeFaces 5.2, PrimeFaces plus 0.0.2 | JbossWildfly 8.1| Mojarra 2.2.8
Fedora 21, Firefox 'most recent'
Read the forum posting rules
Beginners: https://jsf.zeef.com/bauke.scholtz

User avatar
Oleg
Expert Member
Posts: 3788
Joined: 02 Oct 2009, 09:41
Location: Germany, Black Forest

08 Jul 2011, 10:52

I agree with Cagatay. Key support is not vital for me too. Yes, I have found this difference in comparison to YUI based table too, but it's okey for me. What is the difference whether you select rows by Click or Ctrl+Click? And checkboxes are still needed if you want to select / deselect ALL rows quickly ;) I'm happy with PF datatable. The best one I have ever seen.

kukeltje
Expert Member
Posts: 8400
Joined: 17 Jun 2010, 13:34
Location: Netherlands

08 Jul 2011, 13:08

What is the difference whether you select rows by Click or Ctrl+Click?
For selecting there is no difference (besides the 'expectation' of users). But for unselecting there is. Try doing that at once with a click, if a click is 'add-to-already-selected-or-deselect-this-one-if-selected'. When you select with a ctrl-click, a normal click is an unselect of all others and only select the one that is clicked on. That is what many people expect today because of common experience in other user-interfaces (being it web or non-web based). I'm not complaing (in fact, I'm even looking into how to extend this in PF datatable), I'm just describing what some people reported here (I'm looking into migrating a Flex based ui to PF)
And checkboxes are still needed if you want to select / deselect ALL rows quickly
Nope Oleg, if you have shift-click, you can select the first one with a normal click, and the last one with a shift-click, so checkboxes are not needed then :-)
Ronald van Kuijk
______________________________
PrimeFaces 5.2, PrimeFaces plus 0.0.2 | JbossWildfly 8.1| Mojarra 2.2.8
Fedora 21, Firefox 'most recent'
Read the forum posting rules
Beginners: https://jsf.zeef.com/bauke.scholtz

User avatar
Oleg
Expert Member
Posts: 3788
Joined: 02 Oct 2009, 09:41
Location: Germany, Black Forest

08 Jul 2011, 16:09

Hi kukeltje,

Good reason! I agree 100%. This would be nice to have in PrimeFaces too (shift-, ctrl-integration). In the fact we can't use PF datatable without this feature in our important apps. ;)

User avatar
Oleg
Expert Member
Posts: 3788
Joined: 02 Oct 2009, 09:41
Location: Germany, Black Forest

08 Jul 2011, 16:16

Requiments from our customers (summary):

1) Easy and quick select of all rows
2) Easy and quick deselect of all rows
3) Single and multi selection on the same table (ctrl-, shift- support or what I shown in the neighbor post).

Post Reply
  • Information
  • Who is online

    Users browsing this forum: Bing [Bot], Google [Bot] and 12 guests